Over de onderzoekers

Ontmoet de onderzoekers

Wetenschappers Dave Sprengers, Sonja Buschow en Roel Pieterman van de afdeling Maag-, Darm en Leverziekten van het Erasmus MC hebben de krachten gebundeld met ISA Pharmaceuticals, een Nederlands farmaceutisch bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van vaccins, en samen hebben zij zo’n nieuw therapeutisch vaccin, genaamd ISA104 ontwikkeld. Het vaccin dat zij hebben ontwikkeld bestaat uit kleine stukken van het HBV-eiwit, ook wel synthetische lange peptiden (SLPs) genoemd. Naast deze SLPs bevat het vaccin ook een stof die de training van het afweersysteem ondersteunt.

Dave Sprengers

Maag-Darm-Leverarts Erasmus MC

Even voorstellen

Al tijdens mijn studie geneeskunde was ik gefascineerd door de rol van onze afweer bij bescherming tegen infectie en kanker. De lever speelt een zeer belangrijke rol bij het reguleren van dit immuunsysteem. Met wetenschappelijk onderzoek wil ik bijdragen aan ontwikkelingen waarmee de afweer wordt ondersteund om chronische leverziekte en leverkanker te bestrijden. Ik ben pas tevreden als mijn patiënt deze gedrevenheid ervaart.

Werkervaring & opleidingen

Na mijn studie geneeskunde in Nijmegen promoveerde ik in 2006 aan de Erasmus Universiteit met een proefschrift over immunomodulatie bij patiënten met chronische hepatitis B virus infectie. Vervolgens vertrok ik naar Boston, USA voor een postdocstage aan de Harvard Universiteit om me verder te verdiepen in de immunopathologie van leverziekte. Ik voltooide de opleiding tot MDL-arts eind 2011 en werkte enkele jaren in het AMC te Amsterdam om me vanaf eind 2013 opnieuw in het Erasmus MC verder te specialiseren in de diagnostiek en behandeling van chronische leverziekte en leverkanker.

Sonja Buschow

Wetenschapper (Universitair docent) Erasmus MC

Even voorstellen

Mijn grootste onderzoeksinteresse is het fascinerende proces van antigeenpresentatie waarmee het afweersysteem door virus geïnfecteerde of door kanker veranderde zieke cellen kan herkennen en opruimen. Dit ingenieuze proces stelt het lichaam in staat een gerichte afweerreactie te genereren tegen steeds nieuwe ziekteverwekkers. Zeer belangrijk voor me is dat mijn onderzoek niet alleen bijdraagt tot meer het begrip van hoe ons afweersysteem werkt, maar ook directe aangrijpingspunten levert voor de ontwikkeling van immunotherapie voor chronisch hepatitis B infectie en leverkanker om daarmee patiënten nieuwe, betere behandelmogelijkheden te kunnen bieden.

Opleiding

Ik ben mijn academische loopbaan begonnen met een studie Medische Biologie aan de Universiteit Utrecht (1996-2002) en promoveerde hier vervolgens in 2006 op onderzoek naar kleine blaasjes (exosomen) uitgescheiden door de professionele antigeen presenterende cellen van het afweersysteem (dendritische cellen en B cellen). Vervolgens ben ik vertrokken naar het UMC St Radboud in Nijmegen, waar ik opnieuw dendritische cellen bestudeerde maar nu in de context van kankerimmunotherapie. In 2014 startte ik bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten en Hepatologie van het Erasmus MC waar ik mijn kennis van antigeen presentatie en immuuntherapie gebruik voor de ontwikkeling van nieuwe therapie voor hepatitis B-infectie en gerelateerde leverkanker. Op deze afdeling leid ik de onderzoeksgroep “antigeen gestuurde immuuntherapie”. Voor mijn onderzoek werk ik nauw samen met academische onderzoekers binnen en buiten het Erasmus MC en met private partners uit de geneesmiddelen industrie.

Roel Pieterman

Arts-onderzoeker Erasmus MC

Even voorstellen

Mijn motivatie om me te richten op immunologisch onderzoek in het kader van hepatitis B komt voort uit een diepe fascinatie voor de complexiteit van het menselijk immuunsysteem. Tijdens mijn studie geneeskunde ontdekte ik al vroeg de enorme impact die hepatitis B heeft op de volksgezondheid, vooral in regio’s waar het virus endemisch is.

Ik vind het een fijn idee om te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van effectievere behandelingen en mogelijk zelfs een genezende oplossing voor hepatitis B, die wereldwijd miljoenen mensen ten goede zou komen. Ik ben dan ook ervan overtuigd dat mijn inzet voor immunologisch onderzoek in hepatitis B niet alleen een wetenschappelijke roeping is, maar ook een ethische verantwoordelijkheid om de gezondheid en het welzijn van deze patiënten te verbeteren.

Opleiding

Ik heb filosofie en geneeskunde gestudeerd in Rotterdam en ben in 2021 afgestudeerd. Nadien ben ik als basisarts werkzaam geweest op de kindergeneeskunde in het Maasstadziekenhuis en op de huisartsenpost, beide in Rotterdam. Iets meer dan 2 jaar geleden ben ik met veel enthousiasme begonnen met dit promotieonderzoek op de afdeling MDL in het Erasmus MC.

Meer weten over de HEB-PEP studie?