Onderzoek naar een vaccin tegen Hepatitis B
Chronische hepatitis B is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het Hepatitis B virus (HBV). Bij patiënten met een chronische hepatitis B virus infectie is het afweersysteem niet in staat om de door HBV-geïnfecteerde cellen te ontdekken en op te ruimen. Wereldwijd lijden er ongeveer 250 miljoen mensen aan chronische hepatitis B. Ook in Nederland zijn er zo’n 40.000 patiënten met deze ziekte. Hepatitis B zorgt voor een hogere kans op ernstige leverschade, leverfalen en leverkanker. Chronische hepatitis B kan wel worden behandeld, maar niet worden genezen. Het risico op leverschade, leverfalen en leverkanker is ondanks medicatie nog steeds verhoogd.
Over het bestaande profylactische vaccin
Er is al een vaccin dat is bedoeld om infectie met HBV te voorkomen. Dat vaccin is sinds 2011 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en wordt derhalve gebruikt om jonge kinderen te beschermen tegen nieuwe HBV infectie. Dit zogenaamde “profylactische” vaccin stimuleert de aanmaak van antistoffen tegen het hepatitis B virus en voorkomt zodoende dat levercellen kunnen worden geïnfecteerd. Een dergelijk vaccin is echter niet goed genoeg om reeds aanwezige chronische infectie te genezen.
Het nieuwe therapeutische vaccin
Voor genezing van een chronische HBV infectie moet het afweersysteem van de patiënt beter worden “getraind” om de geïnfecteerde levercellen te herkennen en aan te vallen. Zo’n “therapeutisch” vaccin wordt in de huid gespoten en zorgt ervoor dat het afweer systeem cellen traint die specifiek het hepatitis B virus herkennen. Deze getrainde afweercellen gaan in het lichaam op zoek naar levercellen die geïnfecteerd zijn met het hepatitis B virus om deze vervolgens te doden. Op dit moment bestaat er nog geen goed werkend therapeutisch vaccin voor chronische hepatitis B maar er wordt veel onderzoek gedaan naar deze veelbelovende behandel mogelijkheid.