Over het vaccin

Over het vaccin

Ons immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen bacteriën en virussen. Een levercel die geïnfecteerd is met het hepatitis B virus kan door onze immuuncellen herkent worden en onschadelijk worden gemaakt. Met een therapeutische vaccinatie proberen we ons immuunsysteem te “trainen” om zo de geïnfecteerde levercellen te herkennen en aan te vallen. Behandeling met een dergelijk vaccin is daarom een veelbelovende behandelingsmogelijkheid.

Er zijn al verschillende therapeutische vaccins tegen chronische hepatitis B ontwikkeld en getest, maar helaas werkten deze vaccins niet goed. Wij denken dat dit komt doordat deze vaccins niet op het juiste onderdeel van het virus gericht waren. Ook bestonden de geteste vaccins voornamelijk uit hele eiwitten. Het immuunsysteem werkt echter beter als er kleinere stukjes eiwitten worden gebruikt. Daarom denken wij dat een behandeling een vaccin dat bestaat uit zogenaamde synthetische lange peptiden (SLPs) de oplossing zou kunnen zijn.

SLPs zijn kleine stukken eiwitten. In het vaccin zitten alleen nagemaakte stukken eiwitten van het hepatitis B virus. Naast deze SLPs bevat het vaccin ook een stof die ervoor zorgt dat het immuunsysteem actiever wordt en het effect hopelijk groter wordt. Deze stof heet Amplivant.

Het vaccin wordt ingespoten in de huid. In de huid wordt het opgenomen door zogenoemde dendritische cellen. Dit zijn witte bloedcellen die als taak hebben om lichaamsvreemde stoffen te herkennen. Als deze dendritische cellen het vaccin hebben opgenomen verplaatsen deze dendritische cellen zich naar de lymfeklieren. Daar activeren ze andere witte bloedcellen, genaamd T cellen. Je hebt verschillende soorten T cellen waarvan de belangrijkste de cytotoxische T cel en de helper T cel zijn. Deze geactiveerde T cellen gaan vervolgens delen en op zoek naar cellen die eiwitten bevatten die ook in het vaccin zitten. Dit zijn de geïnfecteerde levercellen. We hopen dat deze T cellen de geïnfecteerde levercellen op deze manier herkennen en deze cellen opruimen.

 

Het vaccin is onderzocht in het laboratorium. Daar werd het vaccin gegeven aan het bloed van chronische hepatitis B patiënten. Daar zagen de onderzoekers dat het immuunsysteem werd geactiveerd en dat cellen die in eerste instantie niets deden, na vaccinatie wel gingen werken. Deze goede resultaten hebben ervoor gezorgd dat wij dit nu verder willen onderzoeken in patiënten met hepatitis B.

Meer weten? Bezoek de website van ISA